Nyheter

Jakob Liedberg, VD på Cinis Fertilizer kommer till Bünsow!

Jakob Liedberg är VD för greentech-bolaget Cinis Fertilizer AB sedan 2021. Bolaget är sedan 2022 noterat på First North Growth Market, med börsvärde kring 3 miljarder kronor. Jakob har civilingenjörsexamen i kemiteknik från Lunds universitet och över 20 års erfarenhet av internationell försäljning och export till den kemiska industrin.

När Jakob arbetade med industriell försäljning förvånades han över mängden avfall industrierna släppte ut. Med sin bakgrund inom konstgödselbranschen visste han att konstgödsel medför enorma fördelar för jordbruket och samhället, men också hur ohållbar dagens livsmedelsproduktion är. Han var övertygad om att det borde finnas ett sätt att eliminera fossilbaserat mineralgödsel och på så sätt minska koldioxidutsläppen från jordbruket. Genom att kombinera sin erfarenhet från processindustrin med sin kunskap om gödselindustrin såg han en potential för korsbefruktning. Ett sätt att lösa avfallsfrågan och cirkulariteten för traditionella industrier samtidigt som koldioxidutsläppen från jordbruket minskar.

Cinis Fertilizer bygger för närvarande sin första anläggning i Köpmanholmen, strax utanför Örnsköldsvik. Kommande anläggningar är planerade att byggas i Skellefteå och Hopkinsville, USA.

Välkommen Jakob till Bünsow Business Growth Forum!