Program 2023

Program 2023

Årets tema: Let´s meet the challenge!

11 oktober - Bünsows förevent på Elite Hotel Knaust

 • 17.30 Insläpp och mingel

 • 18.00 Välkommen till Bünsows förevent!

  Välkomna till Bünsows förevent på Elite Hotel Knaust!

  Maria Åslin, Projektledare Bünsow Business Growth Forum

  Magdalena Persson, MAQS Advokatbyrå

  Anna Söderström, Elite Hotel Knaust

 • 18.10 Paneldebatt: Infrastrukturen - En avgörande faktor för norra Sveriges tillväxt!

  Hur utvecklar vi infrastrukturen i norra Sverige för att möjliggöra effektiva transporter och den kompetensinflytt som krävs de kommande åren? Hur kan vi kompensera för långa avstånd och vilken betydelse spelar tillgänglighet via järnväg, väg och flyg framåt? Vilka sträckor och vilken utbyggnad måste prioriteras?

  Mikael Kowal, Advokat MAQS Advokatbyrå (Moderator)

  Stefan Dalin, Kommunstyrelsens ordförande Timrå kommun

  Jessica Span, VD Volvo Car Sverige

  Anders Edholm, Hållbarhets- & kommunikationsdirektör SCA

  Ingela Bendrot, VD Nya Ostkustbanan

  Maria Stockhaus, Riksdagsledamot (M), talesperson infrastruktur & digitalisering

 • 19.00-21.00 Mingel

  Nätverkandet och uppladdningen inför Bünsow Business Growth Forum fortsätter! Under kvällen serveras dryck och lättare tilltugg.

  Bünsows förkväll arrangeras av MAQS Advokatbyrå tillsammans med Elite Hotel Knaust.

12 oktober - Bünsow Business Growth Forum

 • Årets tema: Let´s meet the challenge!

  När vår omvärld skakas av stora kriser och kantas av osäkerhet, står norra Sverige stabilt. Här finns investeringsviljan, kreativiteten och unika tillgångar som driver den svenska ekonomin framåt. Stora satsningar kommer att genomföras i norra Sverige de kommande decennierna och 100 000 nya jobb är på väg att skapas – hur attraherar och behåller vi den kompetensen? Hur utvecklar vi samhällets alla funktioner för att klara denna historiska expansion och vilka förutsättningar måste på plats för att satsningarna ska lyckas?

 • 07.30 Registrering, mingel & kaffe

  Registreringen öppnar med mingel, kaffe och frukostmacka.

 • 08.15 Välkommen till Bünsow Business Growth Forum!

  Niklas Säwén, Kommunstyrelsens ordförande Sundsvalls kommun

  Janet Ågren, Kommunalråd Umeå kommun

  Anna Olin Kardell, Moderator

 • Live globally act locally

  När kundkraven ställs på fler saker än företagets produkter och företagen blir mer syftesbaserade, hur behöver företag agera för att attrahera och behålla kompetens? Volvo Car Sverige ligger år för år i topp på listor över attraktiva arbetsgivare, hur bygger de ett attraktivt varumärke och hur lever de sitt globala varumärke lokalt?

  Jessica Span, VD Volvo Car Sverige

 • Vad tycker framtidens arbetskraft om norra Sverige?

  Vad tycker framtidens arbetskraft om norra Sverige som plats att jobba, leva och bo på? Vad gör vi bra och vad kan vi göra mer av för att attrahera och behålla framtidens arbetskraft?

  Fredrik Elfström, Civilingenjörsstudent teknisk design

  Carl Malmros, Design Engineer Valmet

 • Prisutdelning!

  Bünsow Business Growth Forum och Poularde AB – Bäckvall, delar ut stipendium på 25 ooo kronor till en UF-entreprenör. Vinnaren avgörs under Unga Bünsow den 10 oktober.

 • Ett starkt norrsken kan ge en ljusare framtid för Sverige

  Allt är inte bra, men mycket bättre än många befarat. Det ekonomiska läget är på väg att gradvis förbättras. Inflationen ger vika, räntorna normaliseras och exportindustrin får stöd från kronan. Norra Sverige befinner sig i början på en betydande investeringsvåg. Klimatomställningen driver fram stora investeringar i ny energi, elektrifieringen ökar behovet av batterier och det behövs råvaror för att modernisera samhället. Geopolitiska spänningar, inte minst kring Kina och Ryssland, gör också att Sverige hamnar i en intressant position. Det finns utmaningar, inte minst att bygga bostäder, energi och rekrytera människor, men ett starkt norrsken kan ge en ljusare framtid för Sverige.

  Anders Borg, F.d. finansminister, rådgivare & styrelseproffs

 • Norra Sverige - kärringen mot strömmen

  Vad behövs för att plötsligt locka tiotusentals kunniga personer till orter de kanske aldrig hört talas om? Personer med kunskaper som efterfrågas globalt och som kan välja var och hur de vill leva sina liv? Heidi Schauman svarar på dessa frågor genom att reflektera över vad som sker ute i stora världen där megastäder växer fram, men också genom att ta en titt tillbaka i historien. Vad kan vi lära av vår egen historia?

  Heidi Schauman, Global Head of Research Danske Bank

 • 09.50 Mingelpaus med kaffe & fika

 • Hur skapar vi välkomnande och inkluderande samhällen?

  Mångfald och inkludering är avgörande faktorer för att Sverige ska klara samhällsomvandlingen framåt. Diversity Charter, världens största nätverk inom mångfald och inkludering, finns i 26 länder och är en del av EU-kommissionen. Hur kan vi tillsammans öppna dörrar och sänka trösklar för att fler ska få använda hela sin kapacitet?

  Anna Carlsson Sigstedt, Generalsekreterare Diversity Charter Sweden

 • Hur hittar vi spetskompetens till industrierna i norra Sverige?

  Industrierna i norra Sverige är innovativa, investeringsvilliga och långsiktiga. Den viktigaste pusselbiten för att klara investeringarna framåt är att hitta rätt kompetens. Minnovation är en del av lösningen genom ett brett nätverk och tillgång till spetskompetens i Asien, något som Northvolt och andra stora industrier dragit stor nytta av.

  Peter Åberg, VD Minnovation International

 • Vår gamechanger är här!

  Första steget i Torsbodasatsningen är i hamn! Vad innebär den stora gröna etableringen för regionen och norra Sverige? Hur ser visionen ut framåt och hur ska man lösa kompetensförsörjningsfrågan? Vad behöver vi tillsammnans göra för att satsningen ska bli den gamechanger vi alla väntat på?

  Christian Söderberg, VD Torsboda Industrial Park

  Dr. Yu Han, PTL

 • Rörelsepaus

 • Titta utåt för att kunna agera inåt! 

  Har det någonsin tidigare varit så viktigt att vara uppdaterad på vad som sker i vår omvärld? Följ med på en genomgång av det globala perspektivet med pågående och kommande trender som får nationella, regionala, lokala och vardagliga effekter.

  Alexandra Stråberg, Chefekonom Länsförsäkringar

 • Från grön idé till globalt agritechbolag

  Henrik Andersson, CFO, Cinis Fertilizer AB och Anna Långström, regionchef norra och mellersta Sverige, EKN, samtalar om finansieringsbehov och investeringsviljan inför en omställningsresa.

  Henrik Andersson, CFO Cinis Fertilizer

  Anna Långström, EKN, Exportkreditnämnden

 • Fossilfritt stål och sällsynta råvaror sätter LKAB Sverige på kartan

  Med kreativa satsningar inom fossilfritt stål och sällsynta jordartsmetaller har LKAB på många sätt satt Sverige på kartan. Vilket är bolagets nästa steg? Vilka är möjligheterna och utmaningarna med den gröna omställningen av gruvnäringen?

  Stefan Savonen, Koncernansvarig energi & klimat LKAB

 • 12.00 Lunch

 • Hur säkerställer vi internationell konkurrenskraft i den gröna kapprustningen?

  Norra Sverige har tagit en ledande position i Europas gröna industriella revolution, i en tid där världens industrier ställer om för en mer hållbar framtid. Vad krävs för att säkra svensk och europeisk industris konkurrenskraft i omställningen och hur möjliggör vi att norra Sverige behåller ledningen? ABB:s närvaro i Sundsvall sträcker sig 120 år tillbaka och nu förstärker det globala företaget sin närvaro här ytterligare för att bidra med världsledande lösningar inom elektrifiering och automation. Hör ABB:s vd Björn Rosengren blicka framåt i en exceptionell tid för svensk industri.

  Björn Rosengren, VD ABB

 • Perspektiv på svensk ekonomi

  Svenska företag och hushåll är satta under stark press. Hushållens konsumtion minskar, bostadsinvesteringarna faller snabbt. Riksbankens räntehöjningar och den strama finanspolitiken förstärker nedgången. Exporten sjunker trots kronans kräftgång. Hur illa ställt är det egentligen med svensk ekonomi?

  Andreas Wallström, Prognoschef/Sverigechef makroanalys Swedbank

 • Att investera i andras fördomar är en guldgruva

  Superentreprenören Susanne Najafi omsatte som 32-åring över 100 miljoner och driver idag riskkapitalbolaget Backing Minds. Här tar hon med oss på en resa om framtidstro, inkludering och visar att andras fördomar är en guldgruva!

  Susanne Najafi, Entreprenör & investerare

 • Hur tar vi oss an den regionala kompetensutmaningen?

  Västernorrland står inför en stor utmaning när det gäller att attrahera rätt kompetens till arbetsmarknaden. Trots vårt vackra landskap och kvaliteten på livet här saknar vi den nödvändiga arbetskraften för att driva våra industrier och näringslivet framåt. Det krävs en samlad kraft från företag, akademi och myndigheter för att främja utbildning, erbjuda attraktiva karriärmöjligheter och skapa en miljö där både unga och erfarna talanger ser Västernorrland som en lockande plats att arbeta och bo på. Hur tar vi oss an den utmaningen?

  Anders Edholm, SCA – Moderator

  Emile Frantzen, VD Elkapsling

  Urban Åström, Enhetschef Näringsliv & Kompetensförsörjning Region Västernorrland

  Stina Danielsson, HR-direktör SCA

  Gunnel Åhlund Näslund, Kompetensstrateg Sundsvalls kommun

 • Välkommen till 100 000 nya invånare men var ska de bo?

  Ränteläget och de ökade byggkostnaderna har medfört att bostadsbyggande är helt nere. Vi ska bli 100 000 nya invånare i norra Sverige men var ska de bo? Hur möter vi det enorma behovet av bostäder när förutsättningarna inte finns där? Politikerna måste vakna!

  Peter Gotthardsson, Styrelseordförande Lilium Fastigheter

  Knut Rost, VD Diös

 • 14.40 Fikapaus med utställning och mingel

 • Umeå - en stad som välkomnar och attraherar

  Umeå är en förebild i att bygga attraktionskraft, locka kompetens och talanger. Tillsammans med viktiga samarbetspartners som skapar engagemang, arbetstillfällen och nya mötesplatser har Umeå kommun lyckats väl i sitt byggande av staden där även kulturen har haft sin självklara plats.

  Janet Ågren, Kommunalråd Umeå kommun

 • Prisutdelning!

  Utdelning av Swedbank och Sparbankstiftelsen Norrlands pris för forskare med hållbart naturresursnyttjande.

  Prisutdelare:

  Anders Fällström, Rektor Mittuniversitet

  Frida Anundsson, VD Sparbanksstiftelsen Norrland

  Pristagare:

  Peter Fredman, professor i naturturism Mittuniversitetet

 • Alla företag är i resebranschen

  Norra Sverige är hetare än någonsin. Strålkastarljuset lyser starkt på vår del av landet och vi behöver nu kraftsamla och satsa för att attrahera och behålla kompetens. Hur skapar vi attraktiva arbetsgivarvarumärken som sticker ut nationellt och internationellt? Alla företag är i resebranschen – hur får vi människor att vilja följa med på just vår resa?

  Fredrik Stranne, VD & Grundare, Coreworkers

 • Inkludering som regional attraktionskraft

  En oerhört spännande utveckling inom framtidsorienterade områden, räcker inte det för att locka spetskompetens och de bästa talangerna? För att ta sitt pick och pack och flytta, krävs ofta mer. Varje människa vill känna att hen får plats och är välkommen som hela sig själv, och kanske med hela sin familj. Varje människa vill hitta en plats att trivas på – på jobbet och utanför jobbet. Inkludering är en viktig nyckel, men hur gör man?

  Åsa Nilsson Billme, Head of diversity & inclusion Nordea

 • Rörelsepaus

 • Mod och beslutsamhet har skapat ett starkt Polarbröd

  När bageriet I Älvsbyn brann ner till grunden 2020 fanns det bara en väg framåt – bageriet skulle byggas upp igen. Med en engagerad och envis ledare som Karin Bodin i spetsen är ingenting omöjligt. Mod och beslutsamhet genomsyrar Polarbröd som idag är ett föredöme inom hållbar omställning. Med en tydlig framtidsvision bygger bolaget ett starkt varumärke!

  Karin Bodin, Koncern-vd Polarbröd

 • Swedbank

  Bo Bengtsson, chef för företag och institutioner på Swedbank pratar om förutsättningarna och möjligheterna som finns i Norrland framåt. Genom sitt unika perspektiv som chef för Swedbanks företagsaffär har han en inblick i utmaningar och möjligheter som möter svenska entreprenörer och bolagsbyggare idag och en tydlig idé vilken roll en bank spelar för att utveckla samhällen.

  Bo Bengtsson, Chef stora företag Swedbank

 • 16.55 Avslutning

 • 18.30 Mingel

 • 19.00 Festlig middag i Spegelsalen

  Kvällen modereras av Marcus Noterius, journalist och programledare på TV4 Nyheterna och Nyhetsmorgon. Med 25-års erfarenhet som journalist har han ställt makthavare mot väggen såväl som berört människor med nära reportage och berättelser. Med Marcus som moderator kan festmiddagen inte bli annat än succé!

 • 22.30 Efterfest

   

  Programmet uppdateras löpande och tiderna är preliminära.

Founders

Principal partners

Följ oss på sociala medier!