Carina Sammeli

Kommunalråd, Luleå kommun

Möt tre av de sex kommuner som ingår i nätverket N6 initiativet i en gemensam programpunkt med Bodil Hansson (s), Sundsvalls kommun, Lorents Burman (s), Skellefteå kommun och Carina Sammeli (s) Luleå kommun – alla kommunstyrelsens ordförande i sina respektive kommuner.

Norra Sverige har det senaste året positionerat sig starkt på Sverige- och världskartan med ett flertal stora investeringar. Här finner du ett starkt och växande näringsliv. Den senaste femårsperioden har antalet företag vuxit med 20 procent och lönsamheten har ökat med 40 procent.

Arbetsmarknaden är hälsosamt diversifierad vilket ger bra motståndskraft mot konjunktursvängningar. 37 procent är verksamma inom service och tjänster, 24 procent inom produktion samt 39 procent inom offentlig verksamhet. I norra Sverige är det även gott att leva, det har vi kvitto på. Vi ligger på en ärofull första placering av 270 regioner i EU i rankingen om god livsmiljö. De  kvaliteter som utmärker sig mest är tillgång till avancerad utbildning, god hälsa, tolerans i samhället och en bra miljö.

Blicka uppåt – det är här det händer.

Carina Sammeli