Årets program
Tema: Norra Sverige i världen
Bünsows förevent på Elite Hotel Knaust, 9 oktober
-
17:30 Insläpp och mingel
-
18:00 Välkommen till Bünsows förevent!
Välkomna till Bünsows förevent på Elite Hotel Knaust!
Maria Åslin, Projektledare Bünsow Business Growth Forum
Magdalena Persson, MAQS Advokatbyrå
Anna Långström, EKN
Anna Söderström, Elite Hotel Knaust
-
18:15 Möjligheter och utmaningar för framgångsrik internationell handel i norra Sverige
Moderator Anders Edholm presenterar programpunkten och pratar med en expert på MAQS Advokatbyrå om den nya lagen gällande granskning av utländska direktinvesteringar som trädde i kraft i Sverige i december förra året. Anders pratar även med Anna Långström från EKN om hur de ser på exportutvecklingen i norra Sverige.
Anders Edholm, Hållbarhets- & kommunikationsdirektör SCA (Moderator)
Anna Långström, EKN
MAQS Advokatbyrå
-
18:30 Paneldiskussion
Under en diskussion och frågestund utforskar vi hur internationell handel kan fortsätta att blomstra på ett tryggt och säkert sätt, samt hur satsningar och nya investerare i norra Sverige kan skapa möjligheter för tillväxt för innovativa bolag inom alla branscher.
Anders Edholm, Hållbarhets- & kommunikationsdirektör SCA (Moderator)
Talare
Per Altenberg, Handelsstrateg KommerskollegiumKristina Alvendal, IndustrisamordnareMicael Säll Lindahl, Regionpolischef region nord -
19:00-21:00 Mingel
Nätverkandet och uppladdningen inför Bünsow Business Growth Forum fortsätter! Under kvällen serveras dryck och lättare tilltugg.
Bünsows förevent arrangeras av MAQS Advokatbyrå & EKN tillsammans med Elite Hotel Knaust.
Bünsow Business Growth Forum, 10 oktober
-
Årets tema: Norra Sverige i världen
I skärningspunkten mellan midnattssol och globala trender spelar norra Sverige en kritisk roll i att leda vägen mot en hållbar och trygg framtid. Följ med oss på en resa som lyfter vår unika position i världen och hur vi framåt navigerar för att vara med och forma framtidens geopolitik, ekonomi och hållbara utveckling. Årets Bünsow Business Growth Forum utforskar hur samverkan och framåtblickande insikter skapar en grund för säkerhet, beredskap och en grönare framtid.
-
07:30 Registrering, frukostmingel
Registrering öppnar med mingelfrukost.
-
07:50 Inledning
Uppladdningen kan börja! Vi startar dagen med filmer från våra partners.
-
08:00 Öppningsnummer
-
08:10 Välkommen till Bünsow Business Growth Forum!
Känd för sin värme, stringens och humor på scen, tar hon sig an varje uppdrag med en djup förståelse och expertis som få kan mäta sig med. Anna Olin Kardell är tillbaka och hälsar oss välkomna till årets forum!
Anna Olin Kardell, Moderator
Läs mer om talarna
Anna Olin Kardell
Moderator, Bünsow Business Growth ForumAnna Olin Kardell är inte bara en av Sveriges mest erfarna och meriterade moderatorer, utan också en av de drivande krafterna bakom programmet för Bünsow Business Growth Forum sedan starten. Med över 25 års erfarenhet som journalist, programledare, producent och kommunikationsexpert har Anna spelat en nyckelroll i att forma forumets innehåll och utveckling. Hon har en enastående förmåga att snabbt identifiera kärnan i aktuella frågor och göra dem både lättförståeliga och engagerande för alla.
Känd för sin värme, stringens och humor på scen, tar hon sig an varje uppdrag med en djup förståelse och expertis som få kan mäta sig med. Anna har lett allt från debatter i Almedalen till stora internationella evenemang. Med henne vid rodret kan vi vara säkra på att även årets Bünsow blir en rik källa till kunskap och inspiration.
-
08:10 Block: Maktspel i midnattssolen: Geopolitikens nya spelplan
När den globala säkerhetssituationen snabbt förändras, har Sverige tvingats omvärdera sin plats och roll i världspolitiken. De ökade geopolitiska spänningarna, kombinerat med nya säkerhetshot, påverkar inte bara landet som helhet utan sträcker sig också till regioner, företag såväl som enskilda individer. Norra Sverige, med sitt strategiska läge i Arktis, har blivit en central punkt i diskussionen kring försvar, övervakning och suveränitet. Med landets inträde i NATO har Sveriges position som en nyckelspelare i den internationella säkerhetsdialogen blivit allt tydligare. Samtidigt står vi inför nya utmaningar – från kampen om naturresurser till hanteringen av komplexa globala kriser, inklusive klimatförändringar och cyberhot.
-
08:15 Deep dive discussion: Sverige i frontlinjen: Geopolitik och säkerhet under omvandling
Sveriges unika position mellan öst och väst har alltid spelat en avgörande roll i vår säkerhetspolitik. Efter NATO-inträdet har denna betydelse ökat markant, och vi befinner oss nu i en komplex geopolitisk kontext, där både Östersjön och Arktis har blivit allt viktigare strategiska områden. I panelsamtalet undersöker vi hur Sveriges geografiska läge påverkar vårt försvar, vilka utmaningar och möjligheter det medför. Vi utforskar också hur vi bygger motståndskraftiga organisationer och hur internationella etableringar kan påverka rikets säkerhet.
Robert Egnell, Rektor, Försvarshögskolan
Helena Carell, VD, Air Target
Micael Säll Lindahl, Regionpolischef region nord
Åke Norling, Överste & Stabschef, Operationsledningen
Läs mer om talarna
Robert Egnell
Rektor & professor, FörsvarshögskolanRobert Egnell är en framstående akademiker och ledare inom området försvars- och säkerhetsstudier. Han innehar för närvarande positionen som rektor för Försvarshögskolan och är även professor i ämnet ledarskap och ledning.
Robert disputerade vid det prestigefyllda Department of War Studies vid King’s College, London, år 2008. Efter sin doktorsexamen fortsatte han att bidra till den akademiska världen genom att undervisa som assisterande lektor vid Universitetet i Dar es Salaam, Tanzania, där han fokuserade på internationella relationer, statskunskap och konflikthantering.
Innan han kom till Försvarshögskolan, arbetade Egnell som förste forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI). Vid FOI koncentrerade han sin forskning på områden som fredsfrämjande insatser, afrikansk säkerhet och civil-militära relationer, vilket ytterligare befäste hans expertis inom dessa viktiga ämnesområden.
Robert har en imponerande meritlista som inkluderar betydande akademiska prestationer och ledande roller inom både svensk och internationell säkerhetsforskning. Hans arbete har haft en djupgående inverkan på områdena fredsfrämjande, afrikansk säkerhet och civil-militära relationer, och han är en nyckelfigur i utvecklingen av försvars- och säkerhetsstudier.
Helena Carell
VD, Air TargetHelena Carell är VD för Air Target, bolaget som sedan 1958 levererat träningsutrustning till försvarsmakten världen över. Deras system skapar effektiv träning och minskad förbrukning av ammunition, vilket stärker kompetens och erfarenhet inom försvaret där de har kunder i över 25 länder. Produkterna är med tanke på omvärldsläget, i kombination med ett stärkt fokus på kvalitét och hållbarhet, högt efterfrågade.
Helena har en gedigen bakgrund inom säkerhetsområdet, med erfarenheter som yrkesofficer, säkerhetschef och säkerhetsskyddschef. Hon har varit en drivande kraft inom totalförsvaret och säkerhetsskyddsfrågor, särskilt inom elsektorn. Hon har även deltagit i utredningen om näringslivets roll i totalförsvaret.
Hon är utbildad vid Militärhögskolan i Karlberg och har en Executive MBA från Stockholms universitet, där hon skrev en forskningsstudie om vilka personliga egenskaper hos ledare som främjar motståndskraftiga organisationer. Som ledare och entreprenör trivs Helena på den internationella arenan där hon passionerat utvecklar affärer, skapar nöjda kunder och får medarbetare att växa.
Micael Säll Lindahl
Regionpolischef, region nordMicael Säll Lindahl har en gedigen bakgrund med 35 års erfarenhet inom polisen. Sedan 2018 har han varit regionpolischef för polisregion nord, som omfattar Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland. Han bidrar också som ledamot i både polisens nationella ledningsgrupp och Försvarsmaktens insynsråd.
Micaels karriär är mångsidig och omfattar bland annat tjänst som reservofficer vid fallskärmsjägarna samt tio år inom piketen. Denna omfattande erfarenhet har gett honom en djup förståelse för både strategiska och operativa aspekter av polisarbete.
Åke Norling
Överste och stabschef vid operationsledningenÅke Norling är stabschef vid operationsledningen i Försvarsmaktens högkvarter. Operationsledningens chef (Generallöjtnant Carl-Johan Edström) ansvarar direkt under Överbefälhavaren för Försvarsmaktens genomförande och planering av operationer och insatser såväl nationellt som internationellt.
Givet de senaste årens omvärldsutveckling och det svenska NATO-medlemskapet är den operativa verksamheten i FM under en ständig dynamisk utveckling. Åke har arbetat i Försvarsmakten i mer än 35 år. De senaste 20 åren har han i olika roller i huvudsak arbetat med nationella operationer och internationella insatser.
Åke har även tjänstgjort som chef vid internationella insatser. Innan nuvarande befattning som stabschef arbetade han som planeringschef vid operationsledningen (insatsstaben) och dess för innan som stabschef vid dåvarande arméns taktiska stab.
-
09:00 Short talk: Säkrare tillsammans: För en digital framtid
Digital infrastruktur är i den moderna världen lika viktig som den fysiska. Med dagens växande cyberhot är utvecklingen av en robust digital infrastruktur avgörande för att skydda både samhälle och industri. Telias satsningar på 5G spelar en central roll för Sveriges digitala säkerhet, där lösningar som Rakel för blåljuspersonal är avgörande för samhällskritiska funktioner. Innovationsplattformen North Star står i centrum för att driva fram nya teknologiska lösningar, med fokus på att skapa säkrare nät och tjänster vilket är helt avgörande i norra Sveriges industriella omställning. Staffan Åkesson, CTO för Telia Sverige beskriver hur Telia arbetar för att skydda samhällsviktiga funktioner och främja en hållbar digital omställning i en tid av ökade säkerhetshot.
Staffan Åkesson, CTO, Telia Sverige
Läs mer om talarna
Staffan Åkesson
CTO, Telia SverigeStaffan Åkesson är teknisk chef för Telia Sverige och är ytterst ansvarig för operatörens nationella fasta och mobila telekomnät, som är ryggraden i det digitala samhället. Näten är kärnan i Telias verksamhet och ligger till grund för företagets produkter och tjänster. De senaste åren har Staffan och hans enhet ansvarat för en miljardsatsning på att modernisera Telias mobilnät – vilket innebär att hela 4G-nätet uppgraderas medan ett helt nytt 5G byggs i hela Sverige – som när det är klart kommer täcka mer än 99 % av befolkningen och mer än 90 % av Sveriges yta. Satsningen på 5G är en jätteinvestering i landets digitala infrastruktur – och är en förutsättning för den fortsatta säkra och hållbara digitala omställningen av Sverige. Inte minst för alla de industriprojekt som nu pågår i norra Sverige där digitaliseringen spelar en nyckelroll – och där den digitala infrastrukturen är minst lika viktiga som den fysiska. En robust och säker digital infrastruktur är också viktigt givet det utmanande geopolitiska läget och med det ökade antalet cyberhot som riktas mot företag, människor och samhället i stort.
Med ett genuint intresse för människor och hur man bygger högpresterande team – i kombination med en ingenjörsexamen och en obotlig nyfikenhet på hur saker fungerar – så är det tydligt att ledarskap och teknik går som en röd tråd genom Staffans karriär. Han har haft flera ledande roller inom telekomsektorn – både i Sverige och internationellt. Utöver sin nuvarande roll – så har Staffan även haft chefspositioner inom Telias globala IT- och teknikorganisation – men även på Ericsson där han under många år ledde olika globala enheter inom såväl Europa som Mellanöstern.
-
09:15 Keynote: Sikta mot stjärnorna: Norra Sverige i fronten för rymdinnovation
I en tid av globala utmaningar och nya säkerhetshot är framtidstro och innovation viktigare än någonsin. Linda Lyckman ger oss ett unikt perspektiv från rymden, med utgångspunkt i norra Sveriges strategiska närhet till Esrange – Europas rymdhamn. Här kombineras banbrytande rymdteknologi med hållbara lösningar, vilket placerar regionen i framkant av teknologisk och säkerhetsmässig utveckling. Följ med på en resa mot nya horisonter där innovation i rymden formar en säkrare och mer inspirerande värld.
Linda Lyckman, Senior Vice President, Swedish Space Corporation
Läs mer om talarna
Linda Lyckman
Senior Vice President, Swedish Space CorporationLinda Lyckman är en ledande kraft inom rymdsektorn, känd för sitt visionära ledarskap och banbrytande arbete inom teknik och innovation. Som Senior Vice President of Business and Technology Innovation vid Swedish Space Corporation (SSC) har hon, tillsammans med sitt team, tagit sig an kritiska utmaningar som rymdskrot, exploatering av satellitdata för global hållbarhet och utveckling av säker laserkommunikation för satelliter. Teamets insatser förbättrar säkerhet och hållbarhet i rymden, accelererar den gröna omställningen på jorden och banar väg för nya globala kommunikationsmöjligheter.
Med över 15 års erfarenhet inom rymd- och tekniksektorn, inklusive arbete hos NASA, har Linda studerat rymdteknik och rymdvetenskap vid Umeå och Luleå universitet. Hon har tidigare lett Europas ”NewSpace”-försäljningar på Kongsberg Satellite Services (KSAT) och haft flera roller inom SSC.
Under hennes ledarskap har organisationen genomgått en expansionsfas, präglad av snabba förändringar och skapandet av starka internationella partnerskap. Linda har mottagit flera utmärkelser, inklusive Ulla Teige-diplomet som årets kvinnliga förebild inom rymdteknologi, vilket hedrar hennes arbete för ökad jämställdhet inom fältet. Hennes mentorskap och förmåga att inspirera kommande generationer, särskilt kvinnor och unga, att utforska karriärer inom vetenskap och teknik, bidrar till en mer inkluderande tekniksektor.
-
09:40 Mingelpaus med kaffe & fika
-
10:15 Keynote: Från strid till scen: Bli någon att räkna med
I en värld som präglas av ständigt föränderliga hot och utmaningar – är förmågan att inte bara reagera, utan vara förberedd, avgörande. Med exempel från några av de mest extrema situationer man kan föreställa sig får du insikter i hur du leder både dig själv och andra genom att identifiera styrkor, bemästra osäkerheter och lyckas fokusera på det som verkligen betyder något. Genom att bygga psykologisk trygghet, ha en effektiv tidsanvändning, och förmågan att undvika administrativa fallgropar blir du någon att räkna med, oavsett om det gäller i vardagen eller under extrema förhållanden.
Robert Karjel, Överstelöjtnant, stridspilot & författare
Läs mer om talarna
Robert Karjel
Överstelöjtnant, stridspilot & författareRobert Karjel är en av Sveriges mest framstående och uppskattade talare inom ledarskap och medarbetarskap. Med en imponerande bakgrund som kombinerar teoretisk kunskap och praktisk erfarenhet, inspirerar han organisationer och individer att övervinna sina rädslor och uppnå stora mål.
Robert har en civilingenjörsexamen i Teknisk Fysik och är utbildad vid den prestigefyllda amerikanska Marinkåren. Han har deltagit i några av de mest utmanande och dramatiska insatserna i modern tid. Bland annat deltog han i räddningsinsatsen under Estoniakatastrofen.
Han har lett en helikopterdivision i Adenviken, där han och hans team avvärjde över 100 piratattacker och skyddade humanitära leveranser av mat och mediciner till miljontals svältande i Somalia. Dessutom har han på uppdrag av FN och EU byggt upp en division räddningshelikoptrar i Afghanistan, en prestation som krävde både strategiskt tänkande och operativ effektivitet under mycket farliga förhållanden. Robert är också en framgångsrik författare med fem romaner på sitt CV. Hans senaste bok, ”Ut Ur Kabul”, är en faktabok som skildrar den dramatiska evakueringen ur Kabul sommaren 2021. Denna bok har mottagits med stor uppskattning och ger en djupare inblick i hans förmåga att hantera komplexa och farliga situationer.
Idag är Robert en eftertraktad föreläsare som talar om ledarskap, förändringsledning och medarbetarskap, och ger konkreta verktyg och insikter för att bygga framgångsrika team och organisationer.
-
10:45 Block: Vilken roll spelar ekonomisk stabilitet i att upprätthålla fred och säkerhet?
Ekonomisk stabilitet är inte endast en fråga om tillväxt och välstånd, det har också blivit en viktig hörnsten för fred och säkerhet. Den ekonomiska stabiliteten är en avgörande faktor för att upprätthålla samhällsstruktur och skydda nationella intressen. Varje ekonomiskt beslut, från investeringar i infrastruktur till handelspolitik, bidrar till ett robust säkerhetsnät som skyddar både nationer och individer. I detta block utforskar vi hur stormakternas schackspel, och Sveriges förmåga att konkurrera på den globala arenan, påverkar vår ekonomiska framtid och vår säkerhet. Hur kan vi navigera genom en tid av osäkerhet och samtidigt säkerställa att vi bibehåller en ledande position?
-
10:50 Keynote: Stormakternas schackspel skapar nya spelregler för ekonomiska framtidsutsikter
Vi befinner oss i en tid av omfattande geopolitisk omvälvning, där ”åtta krafter av fragmentering” formar en ny global ordning. Från kalla krigets bipolära värld till dagens multipolära kluster av intressesfärer ser vi hur globala kriser som pandemin och protektionism omformar maktstrukturerna. Dessa krafter driver på förändringar i globala leveranskedjor och tvingar länder att omforma sina industriella strategier för att möta hoten. Men denna politiska styrning av industrin riskerar att inte ge de förväntade resultaten – tvärtom hotar den att skapa nya handelskrig. Pontus ger oss en översikt över den snabba utvecklingen och den osäkra framtiden, där företag och banker måste anpassa sig till en dynamik som förändras snabbare än någonsin tidigare.
Pontus Sellberg, Senior analytiker, Danske Bank
Läs mer om talarna
Pontus Sellberg
Senior analytiker, Danske BankPontus Sellberg har lång erfarenhet inom finansiell analys och arbetar idag som senioranalytiker på Danske Bank. Han har djupa kunskaper och insikter i den svenska detaljhandelssektorn, som han har följt och analyserat noggrant under många år. Sedan 2018 har han varit verksam på Danske Bank, där hans nuvarande fokus ligger på omvärldsanalys med särskild inriktning mot globala värdekedjor och geopolitik. Genom sina analyser stöttar han företag i att bli mer medvetna och trygga i att navigera den komplexa globala miljö de verkar i. Innan Danske Bank arbetade han på norska DNB i olika roller, bland annat som kreditanalytiker med specialisering inom sällanköpshandel.
-
11:10 Short talk: Hur ska företag i försvarssektorn finansiera tillväxten?
I dagens snabbt föränderliga säkerhetslandskap krävs samverkan mellan näringsliv, banksektorn och staten för att möta nya utmaningar och möjligheter. I detta korta samtal diskuterar deltagarna hur försvars- och säkerhetsindustrin kan skala upp och möta den växande efterfrågan, särskilt i ljuset av Sveriges NATO-medlemskap. Fokus ligger på finansieringens roll, hur mindre företag inom försvarssektorn kan växa med stöd av statliga garantier, samt hur industrins tillväxt skapar nya förutsättningar och krav.
Madelene Rydén, Områdesansvarig militärt försvar, SOFF
Stefan Granlund, Head of Growth, Danske Bank
Anna Långström, Regionansvarig mellersta & norra Sverige, EKN
Läs mer om talarna
Madelene Rydén
Områdesansvarig militärt försvar, SOFFMadelene Rydén är områdesansvarig för militärt försvar vid Säkerhets- och försvarsföretagen(SOFF), som är branschföreningen som representerar cirka 250 medlemsföretag i Sverige. SOFF:s uppdrag är att skapa bästa möjliga konkurrensförutsättningar för medlemsföretagen genom att främja deras marknadstillträde och handelsutbyte och föreningen är mycket efterfrågade mot bakgrund av den stora tillväxt som sker just nu inom hela försvarsområdet.
Madelene har flera års erfarenhet från olika roller vid Försvarets materielverk (FMV) och är därför väl förankrad i försvarssektorn, både avseende dess utmaningar och möjligheter. Hennes roll på SOFF innefattar bland annat att ha huvudansvaret för samarbetet och samverkan med försvarsmyndigheterna, med tyngdpunkt på FMV och Försvarsmakten.
Hon ansvarar även för arbetet och de specifika frågor som är kopplat till medlemmarna i föreningen som är små och medelstora företag(SMF). Det handlar exempelvis om tillträdesfrågor, finansiering och tillgång till information.
Madelene har en magisterexamen i Samhällelig riskhantering och arbetade även ett flertal år som politisk rådgivare innan hon sökte sig till försvarssektorn.
Stefan Granlund
Head of Growth, Danske BankStefan Granlund har över 15 års erfarenhet inom entreprenörskap, tech och finans. Stefan började på Danske Bank 2019 och har sedan dess haft olika roller inom bankens satsningar på tech och globala partnerskap.
Sedan 2021 är Stefan Head of Growth för Danske Banks svenska verksamhet där han ansvarar för att driva bankens arbete med finansiering och rådgivning till startups och scaleups.
Genom sin tidigare karriär på techföretag som Toborrow, Vint och medtechbolaget Kiwok har han djup insikt i och bra förståelse för entreprenörers resa och behov.
Anna Långström
Regionchef för norra och mellersta SverigeSom en ledande specialist på exportfinansiering är Anna en central person för små och medelstora företag som vill växa internationellt. Med över 20 års erfarenhet av att stötta företag i tillväxtländer genom riskkapital och styrelseuppdrag i Afrika och Latinamerika, är hennes expertis ovärderlig. Hon är på plats under årets forum för att representera EKN, som i år har valt att växla upp sitt engagemang i Bünsow Business Growth Forum och bli Principal partner.
-
11:30 Keynote: Från räntesänkningar till grön tillväxt: Den svenska ekonomins väg framåt
När inflationen sjunker, öppnas möjligheten för Riksbanken att sänka räntorna och för finanspolitiken att ta en mer expansiv riktning. Trots att konjunkturen fortfarande är svag, visar framåtblickande indikatorer tecken på återhämtning. Nästa år blir avgörande för hur mycket räntan kan sänkas och vilka konsekvenser det i sin tur får för ekonomins långsiktiga utveckling. På längre sikt kommer fokus att ligga vid hur Sveriges befolkningstillväxt påverkar arbetsmarknad och produktivitet. Hur ska arbetsmarknaden möta en ökad efterfrågan på kompetens från gröna industrisatsningar i norra Sverige? Med en växande grön sektor står Sverige inför möjligheter och utmaningar – och hur vi navigerar dessa kan vara avgörande för vår ekonomiska framtid.
Christina Nyman, Chefsekonom, Handelsbanken
Läs mer om talarna
Christina Nyman
Chefsekonom, HandelsbankenChristina Nyman har varit verksam på Handelsbanken sedan 2017 och har tjänstgjort som Chefsekonom sedan december 2018. Med över 20 års erfarenhet inom konjunkturanalys och praktisk penningpolitik bidrar hon med en gedigen expertis. Före sin tid på Handelsbanken arbetade Christina i 10 år på Riksbanken, där hon ansvarade för att förbereda underlag till Riksbankens direktion inför räntebesluten.
-
12:00 Lunch
Lunchen serveras en våning ned
-
13:00 Välkommen tillbaka!
-
13.05 Keynote: Tillbaka till framgången
En gång i tiden var Sverige bäst i alla tester, det är vi inte längre. Under de senaste 50 åren har vi långsamt men säkert tappat i olika rankningar. Det betyder inte att vi har blivit fattigare, en del andra länder har lyckats bättre. I ett företag skulle man snabbt kopiera alla framgångsrecept som finns ute i världen. Politikerna skulle kunna göra detsamma här hemma. Henrik vet vilka som gått från ”good to great” och vad som krävs. Följ med på en spännande resa från Texas till Nya Zeeland, med stopp på en bergstopp i Schweiz.
Henrik Mitelman, Ekonomisk analytiker & krönikör, EFN
Läs mer om talarna
Henrik Mitelman
Ekonomisk analytiker & krönikör, EFNHenrik Mitelman är en prisbelönt krönikör och expertkommentator som numera syns på EFN. Han har flera gånger blivit utsedd till Sveriges bästa ekonomijournalist och är känd för sina skarpa analyser och insikter. Med en bakgrund som analyschef på SEB, kombinerar han idag sin roll som oberoende analytiker och rådgivare med erfarenhet som företagare och styrelseledamot i investmentbolag.
Henrik är känd för att alltid besvara frågan: Vart är vi på väg? Med sitt skarpa sinne för globala megatrender och världsekonomiska förändringar har han byggt ett starkt varumärke som en entusiastisk och uppskattad föreläsare. I sin senaste bok, ”Tillbaka till framgången,” belyser han vilka länder som tar de största kliven framåt.
Som trendkänslig makroekonom och börsanalytiker har Henrik alltid örat mot rälsen, och hans insikter är ovärderliga för den som vill förstå vad framtiden har att erbjuda.
-
13:35 Deep dive discussion: Hjältarna för planeten: Bankernas roll i att förena hållbarhet och lönsamhet
I en värld som ropar efter förändring krävs inte bara goda intentioner utan också konkreta handlingar för att skapa en hållbar framtid. Vi låter två av Sveriges hållbarhetsexperter resonera kring hur banker kan bli avgörande i att leda omställningen och hur deras reglerade roll samt deras finansiella kraft kan bli en stark motor för förändring. Kan hållbarhet och ekonomisk avkastning förenas – snarare än att ses som motsatta krafter?
Anette Andersson, Senior Specialist hållbara investeringar, SEB
Anja Hannerz, Hållbarhetschef, Nordea
Läs mer om talarna
Anette Andersson
Senior Specialist inom Hållbara Investeringar på SEB Investment ManagementMed över 30 års erfarenhet inom finansmarknaden är Anette Andersson en ledande expert på hållbara investeringar. Hon har under sin karriär arbetat som portföljförvaltare, där hon de senaste tio åren stöttat investeringsteam med att integrera hållbarhet i investeringsprocesser, företagsdialoger och kommunikation. De senaste åren har hon fokuserat på att hjälpa mindre, onoterade företag att navigera och växa genom deras hållbarhetsarbete.
Hennes examen från Handelshögskolan i Stockholm och CFA Sustainable Investment-programmet vid Oxford University, har stärkt insikterna och förmågan att leda i komplexa frågor inom hållbara investeringar. Anette är också en uppskattad gästföreläsare vid flera universitet och handelshögskolor, där hon regelbundet delar med sig av sin expertis och erfarenhet.
Anja Hannerz
Hållbarhetschef, NordeaAnja Hannerz är Hållbarhetschef för Nordeakoncernen med ansvar över det nordiska expertteam som leder Nordeas strategiska hållbarhetsarbete, inklusive bolagsstyrning, rapportering, tematisk hållbarhetsanalys och regelverksimplementering. Anja ingår dessutom som den enda nordiska representanten i FN:s hållbarhetsorgan UNEP FI:s bankstyrelse med ansvar för att styra det globala omställningsarbetet för de cirka 300 medlemsbanker globalt som ingår i Principles for Responsible Banking (PRB). Vidare är Anja medlem i styrgruppen för Net-Zero Banking Alliance, en sammanslutning av ca 150 banker med uttalat åtagande att nå netto-noll utsläpp till 2050.
Anja har djup kompetens och erfarenhet från den nordiska finanssektorn och har i tidigare roller drivit omfattande verksamhets- och utvecklingsprojekt inom hållbarhets- och klimatdata, finansiell risk infrastruktur och finansiell styrning och rapportering.
I tillägg till de tre senaste årens hållbarhetsarbete i Nordea, har Anja haft ett antal ledande befattningar inom Handelsbankskoncernen, senast som CFO Sverige och CRO på bolåneinstitutet Stadshypotek. Hon har en magisterexamen i finans från Handelshögskolan i Göteborg och är baserad i Stockholm.
-
14:00 Keynote: Lägre inflation, lägre räntor och högre tillväxt: Vad kan hota utvecklingen?
Det mesta talar för en god tillväxt i Sverige 2025 och 2026 – kanske får vi till och med den högsta tillväxten i hela EU. Men vilka är hoten som eventuellt kan kullkasta en positiv makrobild och vad säger de finansiella marknaderna om framtiden? Geopolitiken är ovanligt turbulent och det amerikanska presidentvalet skapar ytterligare osäkerhet. Samtidigt brottas Kina med dämpad tillväxt och ökad industriproduktion, vilket pressar producenter i både Europa och USA och kan leda till nya handelshinder. Olof Manner tar avstamp från dagens tidigare diskussioner och dyker ner i aktuella områden inom geopolitik, makro och finans.
Olof Manner, Senior rådgivare, Swedbank
Läs mer om talarna
Olof Manner
Senior rådgivare, SwedbankOlof Manner, senior rådgivare på Swedbank, har nära 40 års erfarenhet av de finansiella marknaderna, med särskild expertis inom räntemarknaden. Hans djupa kunskaper ger honom en unik förmåga att förstå och analysera den makroekonomiska utvecklingen, både utifrån aktuella och historiska perspektiv.
Efter att ha avslutat sina studier vid University of Denver och Göteborgs Universitet inledde Olof sin karriär på Montagu Fondkommission i Stockholm. Därefter tillbringade han 25 år på Öhman Fondkommission i olika roller, bland annat som räntechef, vice VD och senior rådgivare. Han fortsatte sedan sin karriär på The Royal Bank of Scotland innan han år 2014 tog steget till Swedbank som chef för makroanalysen och senare som analyschef. Sedan 2019 har Olof verkat som senior rådgivare, med fokus på att hålla presentationer om makroekonomi, omvärldsanalys, geopolitik och finansiella marknader.
Olof är en välkänd röst i media och har varit medlem i Dagens Industris Skuggdirektion sedan 2010 samt en återkommande deltagare i Makro-podden sedan 2009. Han har också varit makro-krönikör i Affärsvärlden de senaste 15 åren. Därtill är Olof en mycket uppskattad föreläsare som med sin humor, erfarenhet och djupa kunskap om finansiella marknader ger en tydlig och insiktsfull bild av omvärldsläget.
-
14:20 Block: Framtidens frontlinjer: Innovationens kraft att forma morgondagen
Med en snabbt föränderlig värld där teknologiska framsteg och hållbarhetsmål skyndar på utvecklingen, står industrin inför stora utmaningar och möjligheter. I norra Sverige pågår en revolution som nyttjar naturresurser, innovativa lösningar och banar väg för framtidens industri. Globala initiativ som Fit for 55 skapar nya spelregler, och teknologier som AI och automation omdefinierar hur vi ser på industriell produktion. I denna djupdykning undersöker vi vad som kommer att forma industrin fram till 2030, med särskilt fokus på samspelet mellan hållbarhet, styrning och industrins framtid.
-
14:25 Deep dive discussion: Globala drivkrafter och trender: Hur påverkar det industrin 2030?
Med en snabbt föränderlig värld där teknologiska framsteg och hållbarhetsmål skyndar på utvecklingen, står industrin inför stora utmaningar och möjligheter. I norra Sverige pågår en revolution, som nyttjar regionens naturresurser och innovativa lösningar och banar väg mot framtidens industri. Globala initiativ som Fit for 55 skapar nya spelregler, och teknologier som AI och automation omdefinierar hur vi ser på industriell produktion. I denna djupdykning undersöker vi vad som kommer att forma industrin fram till 2030, med särskilt fokus på samspelet mellan hållbarhet, styrning och industrins framtid.
Alf Isaksson, Research Fellow, ABB
Pär Lärkeryd, VD Norra Skog
Kristina Alvendal, Regeringens industrisamordnare
Läs mer om talarna
Alf Isaksson
Research Fellow, ABBAlf Isaksson är expert på industriell automation med en lång karriär i både akademi och industri. Han är för tillfället Research Fellow på ABB Corporate Research i Västerås, men också samtidigt på deltid adjungerad professor i reglerteknik på KTH i Stockholm. Tidigare var Alf under åren 2012-2019 globalt ansvarig för ABB:s forskning inom området Control med drygt 100 forskare vid 7 forskningscenter.
Efter studier i datateknik och en doktorsexamen i reglerteknik vid Linköpings universitet spenderade Alf ett år vid The University of Newcastle i Australien. Tillbaka i Sverige flyttade han till KTH och blev där professor i reglerteknik 1999, men bytte 2001 till industrin och ABB. Alf är en uppskattad föreläsare och har gett plenarföreläsningar vid ett flertal vetenskapliga konferenser. Som forskare och forskningsledare har han erfarenhet av många projekt inom framför allt processindustrin, men även inom elektriska kraftnät och industrirobotar.
Alf är sedan 2013 ledamot av Kungl. Ingenjörvetenskapssakademien (IVA), och utsågs 2023 till Fellow av International Federation of Automatic Control (IFAC) i samband med världskongressen i Yokohama, Japan.
Pär Lärkeryd
VD & HedersdoktorPär Lärkeryd är civilingenjör och hedersdoktor vid Luleå Tekniska Universitet. Han har varit verksam vid ett flertal verkstadsföretag och är idag VD för Norra Skog samt ledamot i styrelserna för Umeå Universitet, Skogsindustrierna, Husum Pulp och Länsförsäkringar Västerbotten.
Norra Skog är en skogsägarförening med ett flertal industrier och 27 000 medlemmar i norra Sverige. Skogsbranschen sitter på viktiga nycklar för att lösa klimatfrågan. Helt naturligt är det därför många krafter som har starka åsikter om hur skogen bäst kan bidra i klimatkampen och medlemmarna i Norra Skog är i centrum av denna dragkamp. Bland annat kämpar de för att deras skogar ska ses som en viktig resurs för att ersätta fossila produkter i stället för kollager. En rad politiska initiativ både från regeringshåll och från EU är på väg som kommer att påverka vår svenska skog.
Kristina Alvendal
IndustrisamordnareKristina Alvendal har bred erfarenhet inom samhällsbyggnad och fastighetsutveckling, både på strategisk, konkret och politisk nivå. Kristina har stor vana att arbeta i komplexa strukturer med många inblandade parter, vilket gör att hon är en utmärkt kommunikatör och har den kompetens inom ledarskap och projektledning som uppdraget kräver. Närmast har Kristina lämnat underlag till regeringens Produktivitetskommission inom området bygg och fastighet. Tidigare har hon arbetat inom Stockholms stad som stadsbyggnads- och fastighetsborgarråd.
-
14:55 Mingelpaus med kaffe & fika
-
15:25 Keynote: Superinnovation och radikal transparens: Alla som gör rätt kommer gynnas
Vi befinner oss just nu på tröskeln till en ny era av teknologisk utveckling, där AI, kvantdatorer, bio- och nanoteknik står i spetsen. Tekniken har lämnat våra datorer och rör sig nu in i den fysiska och biologiska världen, där den transformerar traditionella industrier i en rasande fart. Vad innebär det här skiftet för oss? Vilka lärdomar kan vi dra av teknikens spelregler? Och vad väntar oss runt hörnet där teknologi och hållbarhet möts? Det är frågor vi måste börja besvara nu, för framtiden är närmare än vi tror.
Judith Wolst, Entreprenör, digital rådgivare & författare
Läs mer om talarna
Judith Wolst
Entreprenör, digital rådgivare & författareJudith Wolst är en entreprenör, digital rådgivare och författare med mångårig erfarenhet inom både privat och offentlig sektor. Sedan 2005 har hon arbetat med digitala frågor och är en välkänd trendspanare inom hållbarhet, digitalisering och framtidens teknologier som AI, blockkedjor och 3D-skrivare. Judith bidrar regelbundet som digital expert i svensk media.
Med stor vana framför kameran har hon varit programledare för Expressens TV-satsningar, medverkat i morgonsoffor och modererat digitala evenemang. Hon anpassar sina föreläsningar efter varje målgrupp för att leverera relevanta och användbara insikter.
-
15:45 Zoom in discussion: AI och digital transformation i praktiken: Framtidens smarta samhälle
Med avstamp i presentationen om superinnovation och radikal transparens, tar vi ett djupare kliv in i de praktiska tillämpningarna av AI och digital transformation. Judith Wolst får sällskap på scen av Marcus Matteby, som belyser hur både små och stora kommuner kan samarbeta för att möta dagens tekniska utmaningar. Genom konkreta exempel visar de hur samskapande mellan kommuner, företag och myndigheter kan riva gamla strukturer och bana väg för innovativa lösningar som formar framtidens digitala samhälle – ett samhälle där teknik och samverkan är nyckeln till framgång.
Judith Wolst, Entreprenör, digital rådgivare & författare
Marcus Matteby, CIO Sundsvall & Ånge kommun, ledamot AI-kommissionen
Läs mer om talarna
Judith Wolst
Entreprenör, digital rådgivare & författareJudith Wolst är en entreprenör, digital rådgivare och författare med mångårig erfarenhet inom både privat och offentlig sektor. Sedan 2005 har hon arbetat med digitala frågor och är en välkänd trendspanare inom hållbarhet, digitalisering och framtidens teknologier som AI, blockkedjor och 3D-skrivare. Judith bidrar regelbundet som digital expert i svensk media.
Med stor vana framför kameran har hon varit programledare för Expressens TV-satsningar, medverkat i morgonsoffor och modererat digitala evenemang. Hon anpassar sina föreläsningar efter varje målgrupp för att leverera relevanta och användbara insikter.
Marcus Matteby
CIO Sundsvall & Ånge kommun, ledamot AI-kommissionenMarcus Matteby är CIO i Ånge-Sundsvall som är väldens första digitala kommunsammanslagning. Under Marcus ledarskap har Sundsvall mottagit priset för Årets digitaliseringskommun och han toppar listan över den som har mest inflytande över digitaliseringen i offentlig sektor. Han har en lång bakgrund inom digital transformation och AI och är finalist till utmärkelsen Årets CIO som delas ut av dagens industri. Marcus är doktorand på exekutiv nivå och en del av Swedish Center for Digital Innovations forskarskola där han studerar samarbetsformer och strategier för förbättrad digital transformation inom offentlig sektor. Hans forskning fokuserar på kollektiv digital transformation med syftet att minska ojämlikheter i den digitala välfärden.
Vid sidan av sin roll i Ånge- och Sundsvalls kommun är Marcus också en av ledamöterna i regeringens AI-kommission. Denna kommission har uppdraget att analysera förutsättningar och ge konkreta förslag på hur Sverige ska bli ledande inom AI-forskning och användning. Marcus är också en av författarna till den aktuella antologin ”AI & makten över besluten, vad alla borde veta om algoritmer i offentlig sektor.”
-
16:00 Short talk: Norra Sverige som ledande aktör inom rymd
Vi reser tillbaka in i framtiden mot en värld av rymdteknologi och norrländsk innovationskraft. Fredrik, pionjär bakom det kommersiella företaget Arctic Space Technologies, ger oss en inblick i hur man har revolutionerat sättet att hantera rymddata. På ett fåtal år har man gått från idé till etablerad leverantör av tjänster till några av världens mest framstående företag inom satellitkommunikation, och det från Öjebyns industriområde i Piteå.Fredrik Schäder, Medgrundare & delägare, Arctic Space Technologies
Läs mer om talarna
Fredrik Schäder
Medgrundare & delägare, Arctic Space TechnologiesFredrik Schäder är medgrundare och delägare till Arctic Space Technologies som tagit rymdbranschen med storm. Genom innovativa tekniska lösningar med hållbarhet i fokus och ett flexibelt kundorienterat sätt för att hantera satellitkommunikation, har Arctic Space blivit en betydande aktör på världsmarknaden. På kort tid har flera internationella storkunder valt Arctic Space framför de konventionella alternativen som fram tills 2020-talet totalt har dominerat marknaden. Företaget är nu i en stark expansionsfas, med nyanställningar, utökade affärsområden och inom närtid verksamhet på flera olika platser runt om i världen.
Fredrik har en gedigen bakgrund med över 20 år vid ledande positioner inom Försvarsmakten och olika rymdföretag. Han har magisterexamen inom Miljö- och hållbarhet från Umeå universitet, Chefsexamen från Stockholms universitet, Högskoleexamen inom Företagsekonomi från Karlstads universitet, Ledarskapsstudier vid Militärhögskolan Karlberg samt MBA studier vid Heriot-Watt Edinburgh University. På sin meritlista finns Årets Chef, Försvarsmaktens Logistik samt Nominering till Årets Ung Chef från Ledarnas Chefsgala. Fredrik är en ledare och entreprenör som trivs på den internationella arenan. Han har en passion för att utveckla affärer, skapa nöjda kunder och få medarbetare att växa. Samtidigt driver han innovativa och hållbara affärsinitiativ för en bättre morgondag!
-
16:15 Short talk: Vätgas + fisk = Big Akwa
Vi tittar in i framtiden av hållbar matproduktion med Big Akwa. Ett banbrytande projekt i Alby, Ånge, där företaget fokuserar på att etablera landbaserad fiskodling med hjälp av vätgas och optimerad resursanvändning. Effektivitet och hållbarhet står i centrum i företagets bidrag till den gröna omställningen i vår del av landet.
Elena Petukhovskaya, VD & medgrundare, Big Akwa
Läs mer om talarna
Elena Petukhovskaya
VD & medgrundare, Big AkwaElena Petukhovskaya är VD och medgrundare av Big Akwa sedan 2020. Med 25 års erfarenhet inom livsmedelsindustrin, särskilt inom fisk och skaldjur, har hon arbetat nära globala distributionskanaler såsom Tesco, Metro och Auchan. Förutom sin nuvarande roll på Big Akwa, har hon varit VD för Peckas Naturodlingar (Agtira) samt varit VD för Albatros Seafoods östeuropeiska affärsenhet. Elena har en framstående meritlista inom strategisk företagsutveckling och multikulturellt samarbete. Hon har en MBA från Solvay Business School of Economics i Belgien och har genomfört flera avancerade utbildningar vid IMD Lausanne i Schweiz.
Big Akwas projekt i Alby, Ånge, fokuserar på att etablera en hållbar landbaserad fiskodling med målet att producera 6000 ton fisk per år genom användning av Recirkulerande Akvatiska System (RAS). Dessa system återvinner och renar vattnet kontinuerligt för att möjliggöra en effektiv och miljövänlig odlingsprocess. Anläggningen kommer att samarbeta med andra industrier, särskilt vätgasproduktion, för att utnyttja överskottsvärme och syre, vilket ökar både effektiviteten och hållbarheten. Dessutom kommer slammet att användas som ekogödsel, och oljor och proteiner kommer att utvinnas ur slaktresterna, vilket säkerställer att alla resurser tas tillvara.
-
16:30 Keynote: Från brutal attack till överlevare: Livvakten Carls resa
Genom motgångar och triumfer blev Carl, en tidigare elitidrottare, internationellt erkänd livvakt innan en våldsam attack förändrade hans liv för alltid. Från att ha skyddat högt uppsatta dignitärer världen över till att överleva en brutal attack, har Carl vänt livets prövningar till motivation framåt. Nu delar han med sig av sin unika resa och inspirerar till att hitta styrka i svårigheter. Ta del av en gripande berättelse om överlevnad, mod och att omforma livets utmaningar till möjligheter. Carl avslutar med det synsätt som norra Sverige behöver för att orka fortsätta vara en drivande urkraft att räkna med.
Livvakten Carl, Föreläsare
Läs mer om talarna
Livvakten Carl
Livvakt & författareCarl hade en blomstrande idrottskarriär framför sig. Men ledgångsreumatism satte stopp för drömmen och han valde i stället att utbilda sig till livvakt utomlands.
Som livvakt levde Carl ett liv som kan liknas vid en Hollywoodfilm. Under 10 år skyddade han politiker, kungligheter, diplomater, artister och näringslivstoppar över hela världen. Efter många år i London lämnade Carl den hektiska tillvaron som livvakt för ett lugnare liv hemma i Sverige igen. När han till slut valde att flytta hem blev han utsatt för en brutal attack där han sköts och fick syra kastad över ansiktet.
Trots de allvarliga skadorna lyckades Carl återhämta sig och har återupptagit sitt liv, men attacken förändrade han sätt att se på livet. Han har fått lära sig att vända negativa upplevelser till drivkrafter och nu använder han sina erfarenheter för att hjälpa andra. Efter attacken har Carl arbetat med skyddade boenden, kvinnojourer och som rådgivare inom säkerhetsfrågor för företag och organisationer.
Förmågan att övervinna sina motgångar och vrida på perspektiv har gett honom styrka i de mest utmanande situationerna. Genom sin berättelse visar han att det alltid är möjligt att hitta en väg framåt. Hans historia har gjort honom till en av de mest bokade inspirationsföreläsarna just nu.
FOTOGRAF: Magnus Liam Karlsson
-
17.15 Avslutning
-
18.30 Mingel
-
19.00 Festlig middag i Spegelsalen
Välkommen till en oförglömlig festmiddag i storslagna Spegelsalen! Kvällen bjuder på en perfekt blandning av nyfikna samtal, underhållning i världsklass och fantastisk stämning. Som kvällens konferencier guidar Thelma Ericsson, sångerska och underhållare med ett imponerande CV inom showbiz, oss genom kvällen med energi och charm.
Vi har även den stora äran att välkomna Maxida Märak som kvällens artist. Med sin unika kombination av jojk och hiphop skapar Maxida musikaliska framträdanden som lämnar starka intryck och gör kvällen oförglömlig.
Detta blir en middag fylld av magi, musik och minnesvärda ögonblick!
Läs mer om talarna
Thelma Ericsson
KonferencierThelma Ericsson är den perfekta konferencieren för årets festmiddag i Spegelsalen. Med en lång erfarenhet inom sång och underhållning, som startade vid 14 års ålder, har hon byggt upp ett eget företag och utbildat sig inom musikalartistcoachning. Hon har uppträtt för storpublik, bland annat med ”Stad i ljus” på Lyslördag efter att ha vunnit ST’s sångtävling 2021, samt segrat i en deltävling hos Stage Academy 2023. Thelma har även medverkat som dansare på Södra Bergets julshow och Sundsvalls stadsrevy under tre års tid. I år har hon synts både med ett finalnummer i Revy-SM och i en spektakulär ABBA-tribute. Hennes breda erfarenhet, scenvana och förmåga att skapa en magisk atmosfär gör henne till ett självklart val för detta uppdrag.
Maxida Märak
Artist, låtskrivare & aktivistMaxida Märak har gjort ett kraftfullt intåg i det offentliga rummet och har på kort tid blivit ett välkänt namn i både musikvärlden och i samhällsdebatten. Med sitt unika sätt att kombinera hiphop, jojk och elektroniska beats har hon skapat ett sound där Sápmi alltid är närvarande, något som få andra vågat eller lyckats med. Genom att blanda hårda rapverser med mjuka jojktoner har hon skapat en helt ny genre som både hyllats och uppmärksammats internationellt.
Det var för nästan tio år sedan som Maxida tog beslutet att börja producera sin egen musik. Vid den tiden var hon redan en etablerad artist inom jojk, men en kväll, efter att ha framfört en protestsång mot gruvindustrin, bestämde hon sig för att helhjärtat satsa på sin egen hiphop. Utan någon tidigare erfarenhet inom musikproduktion köpte hon inspelningsutrustning och spenderade timmar framför YouTube-tutorials för att lära sig allt från grunden. Det drivet, tillsammans med hennes talang, resulterade i att hon ganska snabbt kunde börja producera musik precis som hon ville ha den.
Trots att hennes texter ofta bär starka politiska budskap är det inte politiken som främst driver henne. För Maxida är musiken alltid i fokus, och på scenen är hon känd för sin starka närvaro och attityd. Hon vågar ta plats och är inte rädd för att vara för mycket – snarare tvärtom. Genom sin ärlighet och transparens vill hon inspirera andra att våga gå sin egen väg, oavsett bakgrund eller uppväxt. Med sin musik och sina texter vill Maxida skapa förståelse och ge röst åt de som annars sällan hörs.
Maxida har även medverkat i många prestigefyllda sammanhang. Hon har sommarpratat i Sommar i P1 och uppträtt i Globen, både under Idrottsgalan och Hela Sverige skramlar. 2015 sändes en dokumentärserie om henne och hennes syster, Sapmi Sisters, på bästa sändningstid i SVT. Hon har också varit gäst i Jills Veranda, lett Grammisgalan och synts i mellanakten i Melodifestivalen.
-
22.30 Efterfest
Efter middagen fortsätter festen en trappa ner på Stadshusverandan.
Programmet uppdateras löpande och tiderna är preliminära.